ASSALAMUALAIKUM,.
Macam biase,puji-pujian kepada Allah yang menjadikan kite,.hehe
Arini Jumaat, so jiwe tu sket sebanyak bermotifkan keagamaan sket,.hehe,.oke tak nak buang mase, arini sy nak share kuih yang paling paling paling laaaaa simple dan kacang sekali kat dunie nih,..tak lain dan tak bukan beliau adalah Ketayap Ijo Si Abu,.hehe,.best kan name die,.
jom kite g jenguk ape ade kat dapo burok ni..
BAHAN-BAHAN :
- Tepung gandum
- Pewarna hijau
- secubit garam
- Inti kelapa
- * cairkan 2 cwn gula merah dengan 1setengah cwn gula pasir dan masukkan daun pandan berikat..kelapa sy gune sebijik,.tapi takpe la,ikut mane yang mampu la,.then kacau sampai kering sket/pekat! pastu baru masuk kelapa parut sebijik tadi *
CARA PENYEDIAANNYA :
- Bancuh tepung macam nak buat lempeng sekali ngan pewarna dan garam
- Guna kuali leper/pan frying dan curah dalam 1 senduk besar * bagi saiz die same *
- dah agak masak, angkat terus tanpa balikkan die
- Bubuh inti kelapa dan gulung ketika masih panas.. *gulung tu make sure lipat ujung-ujung die tau,kang tak cantek plak tibe-tibe terngange je tepi-tepi,.hehe,.jangan tiru cm sy buat tuuuu,huhu*
- Buat banyak-banyak dan sedia untuk dihidang.
3 kata-kata hikmat!:
try n error,..
sangat mengingatkan nostalgia semasa belajar dengan prof. azidan..huhuhu
weee,aah,tringt blk,.hehe,.sbnrnyer kuih tu kne lipat hjung2 die,bg nmpk lg kmas,.tp dh sy yg buat kn,main hntam je weh,.aduu,maluu,.haha
Post a Comment