THIS BLOG BELONG TO ME AND MY MAMA..!!

"blogcahayamama.blogspot"

BLOG INI ADALAH BLOG SUKE-SUKI MASAKAN KAMI DAN BLOG JOIN CONTEST..

~~ MOHON KERJASAMA KALIAN SEMUA ~~

SEMUA GAMBAR-GAMBAR DALAM BLOG NI ADALAH HAK MILIK KAMI PERSENDIRIAN..
DO NOT COPYRIGHT!




My Sweetlove Followers

Monday, 21 March 2011

MAGELEK MAMA NOOR, kalah GELEK INUL,..


Assalamualaikum reader's,..

Dah lame sangat blog ni berabuk, tak di cuci,.tak di sapu,.tak di lap, tak di mop,.ehehh,.sori la banyak-banyak, sedikit bizi sejak 2 minggu ni,.ramai yang menempah kuih untuk rewang,..terpaksalah mengadap kuali dari mengadap blog ni,.

Oke hari ni saya nak tunjukkan antara resipi kuih magelek yang saya dan mak buat minggu lepas,.orang tempah sampai 200 keping selama dua hari,.alhamdulillah, rezeki mak dan keluarga,.haa,sebelum lupa,.kuih ni orang biase panggil kuih Wadey,.alaa kuih tradisional masyarakat India,.jangan risau, saya bagi tengok gambar punye!,.haha,.ok, let's cekidout!,.
BAHAN-BAHAN :
1. 3 cwn kacang dal rendam
2. 1 bj bawang besar potong dadu
3. 8 tangkai cili kering digunting halus
4. 4 tangkai daun sup
5. Garam, perasa, dan minyak yang secukupnya untuk menggoreng

CARA PENYEDIAAN :

1. Blender kacang dal sampai halus dan tapis airnya, asingkan,.
2. Untuk blender yang seterusnya gunakan air lebihan yang pertama.
3. Campur semua bahan yang dipotong tadi, garam dan serbuk perasa.
4. Bulat-bulatkan leper dengan guna due senduk, terus masuk dalam kuali,.
5. Pastikan api sederhana besar dan goreng sehingga garing,.
6. Untuk hasil yang lebih baik, semasa goreng, tunggu bahagian bawah nampak kekuningan, barulah dibalikkan,.sebab kalau balikkan awal, die akan pecah,.


ini selepas ditabur dengan lada dan bawang

ini selepas digaul sebati

dalam kuali setelah dibulat-bulatkan leper


Hasilnya,.pastikan tos minyak ye!

Sedia untuk dimakan,.muahaha

selamat mencube!!
-sekian-,..


p/s: sebiji 30 sen je weh!,.yang ni semuenyer kitorang buat berharga dalam 60 hengget,.wuuu,syoknyerr,..


6 kata-kata hikmat!:

.::piNk PolkaD0ts Cott0n::. said...

oo yg ni bru post ek..beshnye wadeyy..pasni leh mkn smbil gelek2 ala2 indianaa..kcing kcingg kcingg*bunyi gelang2 die..hahahhahaha

.::piNk PolkaD0ts Cott0n::. said...

oo yg ni bru post ek..beshnye wadeyy..pasni leh mkn smbil gelek2 ala2 indianaa..kcing kcingg kcingg*bunyi gelang2 die..hahahhahaha

Cahaya said...

hahahha,aokkk ni farahhh,..malu sy,.keh3,..ha ni kitorg pggil magelek,.ntoh dtg dr mane nme tu,.hehe

.::piNk PolkaD0ts Cott0n::. said...

hahah..sedaknye wehh..adoii

Cahaya said...

hehehe,..sy dh terbau aroma die,.kih3,..dh la pose,terliur tgk,.adehh,..pas aok mkn ni gelek2 je la ye,.

.::piNk PolkaD0ts Cott0n::. said...

makan angin dan aroma dlm gambo je ye..cet!! huhuhuwaaaa!